Historia

Old stuga Tranebergsstugan byggdes 1912 i samband med Olympiaden, som restaurang, festvåning och café.Tranebergsstugan hade sin storhetstid på 20 och 30-talet innan den nya Tranebergsbron byggdes 1934 och matsalen kapades. Det fanns en fin utedansbana på tomten med en otroligt vacker utsikt över vattnet.

Tranebergsstugan var ett mycket populärt utflyktsmål för de som bodde utanför staden, där de åt lunch eller drack en kopp kaffe.

På 30-talet var det flera olika idrottsklubbar som hade sina festarrangemang här, det berodde nog på att Djurgårdens IF hade sin hemmaplan alldeles i närheten (Tranebergs IP).

Det har varit samma ägare från 1920 till 1981 vilket har gjort att många har känt sig som hemma och därför återkommit år efter år.

Huset är byggt i två våningar med festvåning i bottenvåningen och privat bostad på övervåningen.

De nuvarande ägarna och krögarna Jan och Louise Gustafsson har drivit festvåningen sedan 1987 och har på ett föredömligt sätt behållit den gamla charmen i detta tidiga 1900-tals hus.

Huset är Q-märkt vilket bl.a. innebär att huset ej får rivas.

Nu bedrivs en festvåningsverksamhet utan någon större marknadsföring.Det goda ryktet sprids, precis som förr i tiden, från mun till mun. Här firas allt från firmafester till bröllop.

I september 1998 flyttades det nästan 400m2 stora huset 20 meter fram på tomten, närmare vattnet. Detta sedan riksdagen beslutat att Tranebergsbron ska breddas 16m. Det krävdes mycket arbete och förberedelser inför flytten. Ny grund skulle läggas, skorstenar och öppna spisar rivas. Man blev tvungen att ta bort halva matsalen och toaletterna (som byggdes 1979, tidigare fanns det bara utedass.) En ny matsal byggdes och inreddes i gammaldags stil.

Det finns inte många ställen i Stockholm som ligger så centralt men ändå så vackert. Med en otrolig utsikt över Mälaren in mot "Essinge-havet".

Utsikt över Mälaren
Startsidan